Buljarica

Buljarica je jedan od najljepših zaliva Crnogorskog primorija. U Buljarici se nalazi veliki broj kulturno-istorijskih spomenika. Buljarička priroda, mir i čisto Jadransko more sa prijatnim i gostoprimljivim ljudima čine idealan spoj.

Opšti podaci

Buljarica je jedan od najljepših zaliva Crnogorskog primorija. Malo primorsko mjesto koje se nalazi na 2 km od Petrovca. Buljarica je dio opštine Budva. Po popisu 2002. godine, u Buljarici živi 407 stanovnika. Nalazi se na oko 18 km od Budve i na otprilike isto tolikoj udaljenosti od Bara, a 56 km južno od glavnog grada Podgorice. Od aerodroma Tivat, Buljarica je udaljena oko 40 km. Buljarica je interesantna za kupanje, ronjenje, jedrenje, paraglajding .. U Buljarici postoje prodavnice, restorani, poslastičarnice.


Kultura i Istorija

U Buljarici se nalazi veliki broj kulturno-istorijskih spomenika. Drevni manastir Gradište iz XII vijeka, Kufin sa kulom Boškovića i crkvom Svete Petke, kao mjesto koje je bilo granica Evrope sa Turskom preko 300 godina, od 1571-1878. godine. Takodje, u Buljarici se nalazi i spomen ploča austrougarskog cara Franca Jozefa II iz 1875. godine na Presjeci, kao i više zaselaka sa karakterističnim kamenim kućama lokalne Paštrovske arhitekture, čija gradnja datira iz perioda nekoliko vjekova unazad.


Priroda

Buljarička priroda, mir i čisto Jadransko more sa prijatnim i gostoprimljivim ljudima čine idealan spoj. Očarava plavetnilo neba, sunce koje zalazi za horizontom tek u kasnim popodnevnim časovima stvarajući divan pejzaž. Flora Buljarice do donašnjih dana nije dovoljno i do kraja istražena, ali je do sada registrovano više vrsta koje su zakonom zaštićene u Crnoj Gori - 'eryngium maritimum', 'hermodactylus tuberosus' i 'polygonum salicifolim'.
 

    

 

Raznovrsna i dalje dobro očuvana vegetacija Buljarice, predstavlja idealno stanište mnogih ptica. Do sada su na tom prostoru registrovane 54 vrste ptica. 2007. godine Buljarica je proglašena za područje od međunarodnog značaja za boravak ptica.

 

Rezervacija
 

 

Rated by 6 guests
4.3 / 5
Castellamare Residence
 
Copyright © 2024. Castellamare Residence Buljarica- Petrovac, Budva Riviera Montenegro
Minmedia Budva - Web Dizajn Studio Crna Gora